top of page

המדריך המלא ליצירת פודקאסט

  • תמונת הסופר/ת: Michal Porat
    Michal Porat
  • 24 באוג׳ 2023
  • זמן קריאה 8 דקות

עודכן: 28 באוק׳ 2024




ההחלטה נפלה - אתן רוצות פודקאסט. כל החברים אמרו לך שאתה פשוט חייב פודקאסט. אז מה עכשיו?

יש שיאמרו לכם שלהקים פודקאסט זה הדבר הכי קל בעולם. יש לכם רעיון? יופי, תקליטו ותפרסמו. הגישה שלי לפודקאסטים היא שונה: התהליך החשוב והקריטי קורה הרבה לפני שבכלל תדברו פעם ראשונה אל המיקרופון. אני אפילו אגלה לכם סוד: יכול להיות שאחרי שתעברו את התהליך שמוצע כאן בפוסט, תשנו לחלוטין את הפורמט שחשבתם לצאת איתו לדרך. אז יאללה, נתחיל?


פודקאסטים ואני

איך מידג׳רני מדמיין אולפן פודקאסט ביתי
איך מידג׳רני מדמיין אולפן פודקאסט ביתי

תמיד אהבתי רדיו. בתור ילדה האזנתי לגלי צה״ל בנסיעות עם ההורים (כנראה שאחד הצלילים שהכי זכורים לי מהילדות הוא נעימת הפתיחה של ״ארבע אחרי הצהריים״) ובהמשך גם זכיתי לשרת בתחנה שלוש שנים כחיילת. לפני כן, בתור נערה וילדה שידרתי בתחנות רדיו אינטרנטיות והייתי במגמת רדיו בבית הספר. ב-9 השנים האחרונות אני משדרת ב99FM. האקספוזיציה הזו חשובה כדי להסביר למה עולם הפודקאסטים כל כך מרגש אותי - זו אוטונומיה משלי ליצירת תוכן לעולם. בלי עורכים, מפקדים או מורים. לעולם הפודקאסטים נכנסתי בשנת 2018, עם הפודקאסט הראשון שלי: דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר. המטרה שלו היתה להנגיש ידע שהצטבר אצלי בשנות הלימודים באוניברסיטה, באמצעות פרקים קצרים מאוד. הפודקאסט קיים עד היום, מתעדכן פעם במספר חודשים ובעל אלפי עוקבים קבועים. הפודקאסט השני שאני מגישה שייך למרכז הפיתוח של סיילספורס ישראל ונקרא People Before Code. מדובר בפודקאסט ריאיונות עם עובדי ועובדות סיילספורס (אבל לא רק), בנושא חיי העבודה בהייטק. הפודקאסט השלישי והטרי ביותר נקרא ״יוצאות״, אותו אני מגישה יחד עם הדס לבב (כאן אפשר לקרוא ריאיון איתנו על הפודקאסט). בפודקאסט אנחנו מראיינות להט״בים ישראלים מפורסמים על סיפור היציאה שלהם.ן מהארון. כל אחד מהפודקאסטים הללו בעל פורמט אחר, סגנון הגשה אחר והוקלט באמצעות ציוד אחר (בהמשך הפוסט תוכלו למצוא פירוט על כל אחת ממערכות ההקלטה שהשתמשתי בהן). הידע שצברתי בחמש השנים האחרונות בפודקאסטים, ובעשור פלוס שלי ברדיו מאפשרים לי להביא לכם את המדריך המלא ליצירת פודקאסט. קבלו אותו!




סוגי פודקאסטים

הגשה אישית (ללא ריאיון)

יש לא מעט פודקאסטים כיום בישראל ובעולם שהפורמט שלהם פשוט: איש.ה ומיקרופון. הפודקאסטים יכולים להיות אינפורמטיביים (כמו דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר או חור בהשכלה), נרטיביים (כמו סיפור ישראלי) או כאלה שמשתפים בהיגיגים של המגיש.ה. לרוב הפודקאסטים האלה מתוסרטים ודורשים הכנה מקדימה של המגיש.ה, בניגוד לפודקאסטים עם מרואיין או מגיש נוסף בהם השיחה זורמת.


פודקאסט ריאיון

בפודקאסטים האלו לרוב יהיו מגיש או שניים קבועים ומרואיינים מתחלפים. תוכלו למצוא פודקאסטים עם נושא ברור (מוזיקה, תרבות, פוליטיקה, ספורט) או כאלה שמראיינים אנשים ממגוון תחומים - פשוט כי הם מראיינים את המגיש. בניגוד לפודקאסט בהגשה אישית, כאן התסריט הוא שולי והמיקוד הוא על זרימת הריאיון. כדאי ומומלץ לערוך תחקיר מקדים על המרואיין כדי למנוע לרלורים מיותרים (פירוט על כך בהמשך) ולשים לב לדינמיקה בין המגישים למרואיין.

פודקאסט זוגי. מידג׳רני
פודקאסט זוגי. מידג׳רני

פודקאסט זוגי

בפודקאסטים מהסוג הזה המגישים הם הכוכבים והשיחה מתנהלת באופן פתוח, בכל פעם נושא אחר. הפורמט הזה טריקי, כי הוא נשען במידה רבה על הדינמיקה האיכותית בין המגישים ועל היכולת שלהם ״להחזיק״ פרק לבד, ללא מרואיין חיצוני. דוגמה לפודקאסט כזה הוא Unholy של יונית לוי וג׳ונתן פרידלנד.


פודקאסט ארגוני

אמנם פודקאסט ארגוני יכול להיות כל כך מהפורמטים שכתבתי לעיל, אבל הוא לרוב מעונב יותר ואמור לשרת מטרות עסקיות או ארגוניות. פודקאסטים ארגוניים והיכולת ליצר כאלה הם נושא לפוסט אחר, במידה ותרצו שאכתוב פוסט על פודקאסטים ארגוניים, כתבו לי בתגובה!


נקודה למחשבה: שמח באולפן עצוב בבית

כששירתי בגלי צה״ל הכרתי את המושג המופלא ״שמח באולפן עצוב בבית״. הוא כל כך פשוט, אבל מתאר חוויה שאנחנו חווים הרבה פעמים במהלך האזנה לפודקאסט, שגורמת לנו אי נוחות שאנחנו לא יודעים לתאר. דמיינו שאתם במפגש עם אנשים שאתם לא מכירים, או מכירים רק קצת. להם כיף, כי הם מכירים טוב אחד את השני, יש להם בדיחות פרטיות והיסטוריה משותפת. איך תרגישו? ״בחוץ״, נכון? זה בדיוק מה שקורה בתוכניות רדיו או פודקאסטים בהם המגישים מרשים לעצמם להרגיש קצת יותר מדי בנוח ושוכחים שבסופו של דבר הקהל לא נמצא איתם באולפן והוא לא חבר שלהם. אין כללי אצבע להמנעות מהמצב הזה, רק זכרו שאמנם חשוב להרגיש בנוח בזמן ההגשה, אבל הקהל שמאזין נמצא בבית, לא רואה אתכם ולא שותף לבדיחות האישיות שלכם.



רוצים ללמוד על בחירת הפורמט, סקר שוק, הקלטת פיילוט, עריכת תחקיר והכנה לריאיון? הצטרפו לקורס הפודקאסטים הדיגיטלי שלי במסגרתו אלך איתכם יד ביד עד יצירת הפודקאסט שלכם!

במהלך הקורס אתן טיפים פרקטיים, כדי לוודא שאתם אוספים את כל המידע שאתם צריכים בדרך לפודקאסט החלומות שלכם.

הקורס מתקיים על גבי הפלטפורמה החדשנית KwaKwa שמאפשרת ללמוד קורס ממש דרך הטלפון הנייד. לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן.


אורך הפרקים

סוגיה חשובה מאוד בעיניי. כשיצרתי את ״דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר״, היה לי ברור שאני יוצרת את הפודקאסט בפורמט של צריכה קלה ככל האפשר: פרקים קצרצרים. וכן, האורך הממוצע של פרק הוא כ4:30 דקות. אבל מה קורה בפודקאסטים של ריאיונות, שאי אפשר לדחוס לכמה דקות בלבד? מתכוננים טוב מראש ו/או רותמים עורכת אודיו טובה לתהליך. אני נתקלת כל הזמן באנשים שאומרים לי שאין להם זמן להאזין לפודקאסטים, כי הם הרבה פחות בנסיעות מפעם. בפודקאסט של סיילספורס, People Before Code, אני נצמדת בריאיונות לאורך פרקים שבין 20 ל30 דקות. כן, היו כמה פרקים שלא הגיעו ל-20 דקות. וכאן ההמלצה שלי לגבי ריאיון אישי וריאיון מקצועי. כשמגיעה מרואיינת לדבר על נושא מקצועי (לדוגמה, גיוס טאלנטים או פיתוח תוכנה), אני ממליצה להקציב עד חצי שעה לפרק, ולבנות את השאלות כראוי (ארחיב על כך בהמשך). כשמדובר בפרק אישי, של מרואיינת שהוזמנה כדי לדבר על סיפור חייה, אני ממליצה להקציב לפרקים עד שעה. מהניסיון שלי, ברגע שהפרקים עוברים את 45 הדקות, יש ירידה ב-Retention (ההתמדה של ההאזנה לאורך הפרק).




זמן לציוד!

כפי שראיתן עד כה, יש המון דרכים לעשות פודקאסט. אז חכו שתשמעו על כל הדרכים לבנות את אולפן הפודקאסטים האישי שלכן. אני אציג כאן שלוש רמות של ציוד, שבכולן השתמשתי לאורך השנים שבהן אני מקליטה פודקאסטים. זכרו שלפודקאסטים, לרוב, אנשים לא מאזינים בסביבה סטרילית לחלוטין. תמיד תהיינה הפרעות חיצוניות ולכן אתם צריכים לשאוף לאיכות סאונד הקלטה טובה עד טובה מאוד, אך איכות סאונד מושלמת יהיה קשה ליצור באולפן ביתי ולא אקוסטי.


מיקרופון USB ($)

Blue Yeti
Blue Yeti

הפתרון שרבים מהפודקאסטרים אוהבים לשנוא, ואני חושבת שהוא פתרון טוב לתחילת הדרך, בטח אם מקליטים סולו (ללא מרואיין). בשוק קיימים סוגים רבים של מיקרופונים שיתחברו ישירות למחשב שלכם באמצעות USB, ויאפשרו לכם להתחיל ולהקליט תוך רגע. החיסרון של רבים מהמיקרופונים האלה, הוא שמדובר במיקרופונים מסוג ״קונדנסר״. לא אלעה אתכם בהבדלים, רק דעו שקונדנסר ״יקלוט״ גם רעשים חיצוניים, ולא רק את מה שנמצא מולו. הפתרון לבעיה הזו נמצא אצל המיקרופון הדינמי, עליו אפרט בהמשך. בכל מקרה, ברמות המחיר הגבוהות יותר תוכלו למצוא גם מיקרופונים בחיבור USB שהם דינמיים, כמו לדוגמה המיקרופון הזה של Shure. רכשתי את המיקרופון הזה לאחרונה בטיול שלי ביפן. מדובר במיקרופון החדש ביותר של חברת Shure. הוא נותן תמורה מצויינת למחיר, ורסיטילי ומאפשר הקלטה בחיבור USB-C לסמטרפון או למחשב וגם חיבור XLR לכל מכשיר הקלטה או מיקסר.

בתחילת הדרך שלי, רכשתי בכמה מאות שקלים מיקרופון מסוג ״Blue yeti״, שנתן לי תמורה טובה לכסף. כן, הוא לא הפיק את הסאונד הטוב ביותר. אבל בשביל הפרקים של ״דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר״, בהן קריינתי כמה דקות של טקסט לתוך מיקרופון, לא נדרש הרבה מעבר לזה. מיקרופונים בחיבור usb לרוב יהיו זולים יותר מאופציות אחרות, וגם לא ידרשו כרטיס קול חיצוני.

בקיצור: מומלץ לפודקאסטרים שרק רוצים להתנסות, מקליטים פודקאסט אישי ואין להם תקציב גדול מדי.


מכשיר הקלטה חיצוני ($$)

Zoom H6
Zoom H6

בשביל להקליט את הפודקאסט ״יוצאות״, חיפשתי מכשיר הקלטה חיצוני אליו אוכל לחבר מיקרופונים ולהקליט מכל מקום. כשמראיינים אנשים שנמצאים במקומות שונים, האלמנט המרכזי הוא ניידות. אחרי שחרשתי את האינטרנט, התייעצתי עם אנשים וצפיתי בעשרות השוואות ביוטיוב, בחרתי במכשיר שנקרא Zoom H6. מדובר במכשיר נפלא להקלטת פודקאסטים וסאונד בכללי, אליו ניתן לחבר עד 4 מיקרופונים חיצוניים. הוא למעשה מקליט על גבי כרטיס זיכרון (שצריך לרכוש בנפרד), כך שכל המיקרופון שהוספתי לסט אפ הזה הוא Behringer XM8500 שגם תאם את רמת המחיר שכיוונתי אליה וגם נתן את הסאונד הכי טובה בתמורה למחיר הזה. שניהם זמינים בחנויות בארץ, אבל בחרתי לרכוש מאמאזון. עוד 2 דברים קטנים שהאולפן הנייד שלי לא שלם בלעדיהם: מגני רוח וסטנדים. את שניהם הזמנתי מעלי אקספרס והיו אחלה VFM. אחד מהסטנדטים מהמתכת כבר קצת נשבר, וכנראה שאחפש אחד יותר איכותי שכשאצטרך חדש. מילה על סטנדים: אני בחרתי בכאלה מסוג boom-arm, שמתחברים באופן נוח לשולחן, כך שאוכל לראיין אנשים שיושבים על ספה. יש כאלה שיעדיפו לקנות סטנדים שולחניים, כדי לנהל את הראיונות סביב השולחן. אני חושבת שלמיקום של הריאיון (סביב שולחן או בסלון) יש השפעה גם על האווירה של הריאיון עצמו, הנינוחות של המרואיין ועוד. כדי לחבר את המיקרופונים למכשיר ההקלטה תצטרכו כבלים. גם כאן, יש כבלים ברמות מחיר שונות, אבל אני מסתדרת נהדר עם כבלים בסיסיים מאמזון. שימו לב שאתם בוחרים באורך שיאפשר לכם לחבר את המכשיר למרואיין שיושב רחוק יחסית (לפחות 6 ft).


Rodecaster Pro II
Rodecaster Pro II

Roadcaster Pro ($$$)

התמזל מזלי להקליט פודקאסט גם בגיבוי של חברה מסחרית, ולהתנסות בציוד פודקאסטינג ברמת מחיר גבוהה יותר. בפודקאסט של מרכז הפיתוח של סיילספורס, People Before Code, אני מראיינת עובדים ומרואיינים נוספים באחד מחדרי הישיבות במשרד שלנו. לצורך העניין, נעזרנו בניר לייסט, מומחה סאונד ופודקאסטים בשביל להרכיב את האולפן האולטימטיבי. האולפן נמצא בתוך כוננית באחד מחדרי הישיבות של סיילספורס. המרכיב העיקר שלו, שאני ממליצה לכם אם הכיסים שלכם קצת יותר עמוקים או שפשוט בא לכם להשקיע, הוא ה-Rodcaster Pro. חברת Rode מתמחה בסאונד ותוכלו למצוא אצלם את כל מה שצריך בשביל הקלטות אודיו, אולפנים ועוד. המכשיר הספציפי הזה נועד עבור יוצרי פודקאסטים, ומכיל בתוכו את כל הפיצ׳רים הכי חשובים לשידור פודקאסט חי או מוקלט. אני נהנית מאוד לעבוד איתו כי הוא מאפשר לי שליטה פיזית טובה בהיבט הטכני של ההקלטה בזמן אמת, כי הוא למעשה מיקסר שמתחבר ב-USB למחשב. ניתן לשלוט על עוצמת הערוצים, איכות הסאונד במגוון פרמטרים, להשתמש בחיבור חיצוני בבלותות׳ בערוץ נפרד, להזין סמפלים ולנגן אותם בלייב - ובקיצור: שופע פיצ׳רים שילהיבו כל פודקסטר. בנוסף, הוא מאפשר להשתמש בכרטיס זיכרון כדי להקליט ללא תלות במחשב. החיסרון, בעיניי, טמון בשני היבטים שלו: תג המחיר, כ-3500 ש״ח בישראל (ועל זה תוסיפו מיקרופונים ושלל אביזרים כפי שפירטתי בפסקה על מכשיר ההקלטה החיצוני) והיעדר הניידות שלו. מדובר במכשיר לא קטן (אך גם לא כבד), שלא ייכנס בתיק ויאלץ אתכם למצוא לו פתרון נשיאה נפרד.


אולפן חיצוני ($/$$/$$)

פתרון שפודקאסטרים רבים בוחרים הוא אולפן הקלטות חיצוני שמתמחה בפודקאסטים/שידורי לייב. שם, למעשה, תקבלו את החבילה המלאה או רק אלמנטים מסוימים לפי בחירתכם. תוכלו למצוא אולפן שיצלם, יקליט ויערוך עבורכם את הקבצים, ואולפן שיאפשר לכם להקליט ולטפל בחומרים בעצמכם. היתרון הגדול הוא איכות סאונד גבוהה, אווירה נינוחה ופוטוגנית (חשוב לשים לב שאם הפודקאסטים שלכם מצולם, שהסטודיו יהיה יפה!) וקבלת מוצר מוגמר. החיסרון יכול להיות טמון בעניין הכלכלי ובהיעדר הגמישות - המרואיין יהיה חייב להגיע אליכם. אם הפן הטכני לא כל כך מסתדר לכם ואתם רוצים לעשות מיקור חוץ לעניין, אני חושבת שאולפן חיצוני יכול להיות פתרון מעולה.


אחסון הפודקאסט

יפה, יש פורמט, יש ציוד, יש אפילו כמה פרקים מוקלטים. הידד! עכשיו צריך לבחור בשרת האחסון שדרכו תוכלו להפיץ את הפודקאסט לעולם. לי יצא להתנסות בשני שירותי אחסון: Podbean ו-Spotify for Podcasters (לשעבר Anchor). השירות של Podbean עובד במודל שמאפשר לאחסן היקף מסוים של אודיו בחינם, ולהירשם לפרימיום בשביל ליהנות מאחסון מורחב ופיצ׳רים נוספים בתשלום. הוא נותן אפשרויות רבות לגבי האנליטיקות והממשק שלו מעט מיושן אבל נוח לשימוש. ב-Spotify for Podcasters לא תצטרכו לשלם עבור האחסון כלל, אבל לתחושתי האפשרויות שלו בנוגע לניתוח האנליטיקות מוגבלות יותר. עם זאת, אני ממליצה עליו לפודקאסטרים שלא רוצים להשקיע כסף באחסון.


לסיכום, פודקאסט הוא נכס נהדר. הוא יכול לשרת אתכם כדי להעשיר את המותג האישי שלכם, של החברה או פשוט לאפשר לכם לתת קול וביטוי לנושאים שחשובים לכם. אבל רגע לפני שאתם יוצאים לדרך, השקיעו מחשבה בפורמט, ודאו שיש מי שיאזין ושאתם יוצאים לדרך עם ״מוצר״ שיש לו שוק. בהצלחה!



יש נושאים שנוגעים לעולם הפודקאסטים שלא כתבתי עליהם כאן ותרצו שארחיב בפוסט נוסף? כתבו לי בתגובות!


רוצים להתחיל פודקאסט משלכם.ן, קראתם.ן את המדריך ועדיין מבולבלים.ות? צרו איתי קשר דרך טופס הפניה באתר או במייל ובואו נקבע פגישה כדי לפצח את זה!





Comments


בואו נדבר

תודה רבה, נהיה בקשר!

© כל הזכויות שמורות למיכל פורת

bottom of page